7 Ocak 2012 Cumartesi

Yaseminler Tüter mi, Hâlâ?


İki millet bir arada bir ada'da.. Hıristiyan rum kızı Eleni'nin Naciye'ye dönüşmesi, müslüman olması ve tekrar rum bir adamla evlendirilip ölüme giden hikayesni bir solukta okutuyor Alev Alatlı.

Biraz Fatmagül biraz Woyzcek tadında kaderine boyun eğmiş neredeyse hiç iradesi olmayan bir antikahraman tadında. Yeri geliyor kızıyorsunuz, yeri geliyor bağrınıza basasınız geliyor. Sağlam kırılma noktaları yakalayan Alatlı, toplumsal boyuta daha çok ağırlık vermiş.

1950'li yıllarda Kıbrıslı Rumlar ile Türkler'in birbiriyle ilişkileri, çıkan ayaklanmalar abartıya kaçmadan sade bir dille anlatılmış. Birbirini sevenler, nefret edenler.. 1985'te basılan kitap için "Türkler fazla Yunan yanlısı, Yunanlılar fazla Türk yanlısı buldular" denmiş.

Oysa ben okuduğumda -yıl 2011- şu anda da sevgi ve nefretin içiçe olduğu bir dünyadayız. Yavru Vatan'ın tarihindeki bir dönemi hem kurgu hem de "vakanüvisler" aracılıyla belgeci niteliğinde okumak için önemli bir roman.

Sade anlatımı , devingen ve yoğun olay örgüsü, dönemin Kıbrıs'ını ve düşünür-yazar Alev Alatlı'yı tanımak isteyenler için tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder